Gençler ve dünyayı dönüştürecek beceriler

Ashoka Türkiye
4 min readMar 23, 2022

Fark yaratma ihtiyacı ve becerisi genellikle yaşamın erken dönemlerinde başlıyor. Ashoka Avrupa Lideri Marie Ringler, yetişkinlerin çocukların ve gençleri bastırmak veya engellemek yerine onları cesaretlendirmeleri hatta desteklemelerinin öneminin altını çiziyor.

Büyüyünce ne olmak istiyorsun?” Yetişkinlerin, özellikle ebeveynlerin, gençlere sürekli sorduğu bu sorunun artık atıl olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz.

Marie Ringler, Ashoka Avrupa Lideri

Bu soruyu artık sormamalıyız. Elbette çocukların gelecekleriyle ilgilenmediğimiz için değil; ancak gerçek şu ki, onların kariyerler yolculukları alışa geldiğimiz, geleneksel bir akışta ilerlemeyeceği için. Müthiş bir hızla değişen bugünün dünyasında, mesleki veya akademik, her türlü gelişimin temelinde inovasyon ve inisiyatif var. Çocuklara ve gençlere hangi mesleği seçeceklerini sormak yerine, “hangi sorunu çözeceksin” diye sorsak nasıl olur?

Gençler fark yaratma ve problem çözme becerilerini ne kadar erken benimserlerse, toplumu derin bir düzeyde dönüştürmeye çalışma olasılıkları o kadar artıyor. Bunu, dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimcilik platformu Ashoka’nın 3.800’den fazla sosyal girişimciyi desteklediği Küresel Ashoka Fellowship Etki Raporu verilerine dayanarak sizlerle paylaşıyorum. Ashoka’nın Avrupa lideri olarak, hemen hemen her türlü toplumsal ve çevresel soruna dönüştürücü çözümler öneren ve uygulayan Ashoka Fellow’larından öğrenme ayrıcalığına sahip olduğum için çok şanslıyım.

Nasıl yapılır: Sosyal etki alanında bir kariyere geçiş

Ashoka Fellow’larının çocukluklarına uzanan yolculukları ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istedik. 2021 Küresel Ashoka Fellowship Etki Raporu’nda Ashoka Fellow’larının çocukluklarına uzanan yolculukları hakkında daha fazla bilgi edinmek istedik ve yüzde 43'ünün 20 yaşından önce kendi topluluklarında değişimi başlattıklarını gördük.

Ashoka Fellow’larının yüzde 43'ü 20 yaşından önce kendi topluluklarında değişim projeleri başlattı.

Daha derine indiğimizde fark ettiğimiz diğer bir nokta ise: genç yaşta kendi topluluklarına liderlik eden Fellow’ların daha sonraki yaşamlarında Sivil Toplum Kuruluşları, akademi, medya ve özel sektör gibi çeşitli paydaşlarla iş birliği yapma olasılıklarının daha yüksek olduğu. Ayrıca, sosyal ve kültürel normları etkileyen köklü bir değişimi hedeflemeleri ve herkesin bu değişimin parçası olduğu bir dünya vizyonunu benimsemeleri daha olası hale geliyor.

Dünyayı dönüştürecek beceriler

Değişim yaratmanın genç liderleri benzersiz bir yörüngeye yerleştirdiği açık. Peki, dar, geleneksel bir eğitim ve büyüme anlayışından uzaklaşıp belirsiz, değişen bir dünyaya taşınacak fark yaratan becerileri geliştirmeye nasıl odaklanırız? Empati, liderlik, ekip çalışması ve yaratıcı problem çözme gibi becerilerle mi?

Keşfedin: Sosyal Girişimler için Hayatta Kalma Becerileri

Geriye dönüp baktığımda, erken yaşta dönüşüm yaratma fırsatım olduğu için minnettarım. Büyükannem ve büyükbabamın, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi’lere karşı adaletsizlikle mücadele direnişini örnek aldım. Onların eşitlikçi yaklaşımını, cinsiyet klişelerine direnen 10 yaşındaki bir çocuk olarak yanımda taşıdım. İnternetin hızla yayılmaya başladığı dönemde fırsat eşitliği için çalışan bir aktivist, hükümeti daha şeffaf hale getirmeye çalışan genç bir politikacı veya Avusturya’da Ashoka’nın kurulmasına yardım eden bir girişimci olarak çalışsam da ilk deneyimlerimden ve bana ilham veren fark yaratan örneklerden yararlandım. Hala değişim yaratmaya devam ediyorum.

İspanya’da kadınlara yönelik cinsel şiddet konusundaki sessizliği kırmak için Proyecto BTS’yi kuran Alejandra gibi tanıştığım her bir fark yaratan gençten ilham almaya devam ediyorum. Alejandra insan ve seks trafiği ile mücadele etmek için genç, hırslı kadınlardan oluşan bir ekibi bir araya getirdi.

Ekibiyle, ulusal yasaları önceliklendirmek ve gözden geçirmek için yerel politikacılar ve politika yapıcılarla iş birliği yaptı. Deneyimsel öğrenme atölyeleri aracılığıyla, kendi topluluklarında cinsiyete dayalı şiddet ve insan ticaretiyle mücadele araçlarıyla 2020 yazından bu yana 80.000'den fazla gence ulaştılar.

Okuyun: Öğrencilerin liderlik ettiği sosyal girişimlerim yükselişte olmasının sekiz nedeni

Yetişkinler ne yapabilir?

Alejandra’nın hikayesi gibi örnekler bize gençlerin seslerini nasıl duyurduklarını, örgütlenmek ve toplulukları harekete geçirmek için bir araya geldiklerini hatırlatıyor. Yetişkinler olarak rolümüz herkesin, önemsediği sorunları ele almak için desteğe ve güvene sahip olduğu bir ekosistem oluşturmaktır.

Çocukların ve gençlerin, fark yaratama becerilerini bastırmak veya engellemek yerine onları cesaretlendiren hatta destekleyen yetişkinlere ihtiyacı var.

Bu ekosistemi inşa etmek için yetişkinlere ihtiyacımız var- daha spesifik olarak, çocukların ve gençlerin fark yaratan bireyler olarak büyümeleri için yetişkinler onlara alan açmalı.

Ashoka Fellow’larının yüzde 89’u topluluklarında/sosyal girişimlerinde gençler için alan açıyor; gençlerle çalışarak onları insiyatif almaları için destekliyor.

Küresel Ashoka Fellowship Etki Raporu’nda, dönüşüm yaratmaya çocuk veya genç olarak başlayan Ashoka Fellow’larının yüzde 66'sının, ebeveynlerinin birer fark yaratan olarak gelişmelerinde önemli bir rol oynadığını söyledi. Fark yaratma yolculuklarına biraz daha geç yaşta başlayan Fellow’lar ise öğretmenlerinin yolculuklarına destek olduğunu belirtti.

Brezilya’dan Ashoka Genç Fark Yaratan’ı Vinnicius’un belirttiği gibi:

“Bugünkü eğitim sistemi 21. yüzyıldan öğrenciler, 20. yüzyıldan eğitimciler, 19. yüzyıldan sistemlerden oluşuyor”. Bize bir meydan okuma fırsatı sunuyor. Gençleri tutkularını takip etmeye ve kararları yönlendirmeye hazırlamak için eğitimi yeniden hayal etmeliyiz.

Sadece teknoloji konusunda değil, aynı zamanda insan hakları, sağlık hizmetleri, iklim dahil olmak üzere dünya müthiş bir hızla değişiyor ve dönüşüyor. Herkesin her yaşta katkıda sunabiliceğini göz önüne alarak farklı nesilleri bir araya getirip gelecek nesillerin refahını arttırabiliriz. Gençlerin çözümleri yönlendirecek bilgeliğe ve güce sahip olduğuna güvenmeliyiz.

Peki, siz hangi sorunu çözeceksiniz?

Bu Medium makalesi Pioneers Post’un “Ask kids which problem they’ll solve, not which career they’ll choose” yayınından 23 Mart 2022 tarihinde Türkçe’ye çevrilmiştir.

--

--

Ashoka Türkiye

Ashoka, sistem değiştirici potansiyele sahip sosyal girişimcileri bir araya getiren ve destekleyen küresel bir sivil toplum kuruluşudur.